W ostatnich latach dostrzegalna jest w mediach duża ilość propozycji cateringu dietetycznego, który skupiony jest na różnego typu planach żywieniowych. Zauważalne jest jednak, że niektóre wśród nich dominują. Dotyczy to między innymi diety bez nabiału. Przeznaczona jest ona głównie dla osób chorujących na dwa schorzenia, które opiszemy poniżej, ale także dla tych, którzy nie tolerują smaku mleka i jego przetworów. Warto przy tym wspomnieć, że nabiał, ważny ze względów żywieniowych, można w pewnym stopniu zastąpić produktami roślinnymi, co wykorzystuje catering dietetyczny w diecie pudełkowej.
Nietolerancja laktozy jako pierwsza przyczyna
Bardzo wiele planów żywieniowych tworzonych jest specjalnie dla osób nietolerujących laktozy. Zaburzenie to objawia się sensacjami żołądkowo-jelitowymi, bólami, wzdęciami po każdym spożyciu produktów mlecznych. Jego istota polega na braku w organizmie enzymu, który trawi laktozę rozkładając ją na cukry proste. Innymi słowy trudno ją strawić, co przyczynia się do wskazanych dolegliwości. Natomiast pojawiają się one na skutek fermentacji laktozy w jelitach. Przy powyższym, jeśli wśród objawów nie pojawiają się dodatkowe, pewne produkty mleczne można spożywać pod kontrolą i z umiarem. Inaczej jest w przypadku kolejnego schorzenia.

Alergia na mleko wykluczająca jego spożycie
Jest to dokładnie alergia na białko mleka krowiego i nie dotyczy to już trawienia oraz enzymowych deficytów, a immunologicznej odpowiedzi organizmu na obecność mleka w przewodzie pokarmowym. W takim wypadku również objawy są inne i nie muszą dotyczyć bezpośredni układu pokarmowego – na ciele może pojawić się np. wysypka. Alergia na mleko w przeciwieństwie do uczulenia na laktozę całkowicie uniemożliwia spożywanie produktów z mleka.
Dostosowane do powyższych zaburzeń menu
Catering dietetyczny uwzględnia powyżej wymienione zaburzenia, aczkolwiek nacisk kładzie na uczulenie na laktozę. Menu tego typu jest obecnie już tak spopularyzowane, że nie trzeba go układać indywidualnie z dietetykiem. Dieta bez nabiału jest oferowana najczęściej w postaci diety pudełkowej i można je zamówić w większości firm trudniących się cateringiem dietetycznym.