W przekonaniu ale też przyzwyczajeniach wielu konsumentów zupa musi być gotowana na kościach lub mięsie. Większości z nich podstawa ta nadaje głębszego smaku, ale też w niektórych przepisach jest nieodzowna. Nie wspominając o rosole czy gulaszowej, w grochówce istotna jest wędzonka, podobnie w krupniku, a w kwaśnicy słonina i/lub żeberka. Dieta wegańska z oczywistych względów unikania nie tylko mięsa ale również produktów zwierzęcych nie stosuje tych przepisów. I można powiedzieć, że w tym względzie najbardziej odstaje od kuchni tradycyjnej, bo nie tworzy jej substytutów. Zupy w niej są po prostu inne, ale nie oznacza to że niepełnowartościowe czy niesmaczne.
Przepisy na zupy
Sytuację ratuje w pewnym stopniu fakt, iż w kuchni wegańskiej swobodnie stosuje się tłuszcze roślinne – ratuje dla osób, które niekoniecznie chcą się na nią przestawić, a preferują sycące potrawy. Wiele zup jednak zasługuje na uwagę nie dlatego, iż miałyby zachęcać kogoś do diety wegańskiej, lecz przez fakt, iż są bardzo oryginalne, ciekawe i niosą ze sobą nowe walory smakowe. Od kilku lat specjaliści prowadzący catering dietetyczny dbają o rozwój wielu ciekawych przepisów i stale dostarczają nowych. Należą do nich przykładowe zupy:
- warzywna z czerwonym curry – w skład której wchodzą m.in.: kalafior, pasta curry, dymka, imbir, fasolka zielona, pomidorki, natka kolendry i mleko kokosowe,
- z zielonej soczewicy – zupa krem, której podstawę stanowi ciecierzyca, a ponadto: ziemniaki, marchew, cebula, seler naciowy, czosnek i natka pietruszki,
- z rzodkiewek i kalarepy – bardzo ciekawy przepis, w którym główne skrzypce grają wymienione warzywa, a poza nimi w jego skład wchodzą: ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki, bulion warzywny w kostce, seler, por, cebula i koperek,
- dahl – inspirowana Indiami, stworzona głównie z soczewicy z dodatkiem: cebuli, papryki, pomidorów i curry,
- buraczana z nerkowcami – dwóm podstawowym składnikom towarzyszą: włoszczyzna, musztarda Dijon, czosnek i żurawina,
- gazpacho – trudno nie wymienić tej znanej zupy i nie trzeba jej opisywać, ale wystarczy wspomnieć, że w diecie wegańskiej tworzy się jej wiele wariantów,
- migdałowa – z pewnością nie tradycyjna, stworzona na potrzeby wegan, a składa się z: mąki migdałowej, cebuli i czosnku, mleka migdałowego, octu i oliwy.
Wymienione zupy są bogate w różne potrzebne składniki mineralne, a niektóre również w kalorie.

Co obejmuje zamówienie z dowozem
W zamawianej do domu diecie pudełkowej można określić nie tylko preferencje smakowe, ale również kaloryczne. Warto też podkreślić, że Klient w takim wypadku może ściśle określić swoje preferencje smakowe i oczekiwać dań, w tym zup, jednoznacznie je zaspokajających. Dieta wegańska jest przez to nie tylko urozmaicona – bo Klient określający preferencje ostatecznych przepisów na dania nie zna i każdego dnia otrzymuje kulinarną niespodziankę.