Jak wędzić ser koryciński

ser koryciński od producenta

Oprócz łagodnych w smaku serów domowej roboty duże grono amatorów posiadają sery wędzone. Sery te mają nieco ostrzejszy, wyrazisty smak. Te pierwsze mogą czasami wydawać się nieco mdłe.

Dlatego jeżeli lubimy zdecydowane smaki, pozostaje zakasać rękawy i przystąpić do domowego wędzenia sera. Ponieważ sery korycińskie, jak zresztą chyba każdy rodzaj sera, do wędzenia nadaje się znakomicie. A proces wędzenia nie tylko uwydatnia smak, ale również przedłuża nieco trwałość tego produktu. Dlatego dziś dowiemy się właśnie jak wędzić ser koryciński w domu.

Domowa wędzarnia – zaczynamy!

szaszłyki z serem korycińskimZanim przystąpimy do wędzenia swojskiego sera korycińskiego musimy przygotować go do tego procesu. Certyfikowane domowe sery z Podlasia to sery podpuszczkowe.

  • Taki rodzaj sera należy przed uwędzeniem umieścić na około osiem godzin w solance. Sól z wodą mieszamy w proporcjach: 80 gramów soli na 1 litr wody.
  • Po upływie ośmiu godzin odlewamy wodę a ser wkładamy na przykład do specjalnej siatki wędliniarskiej, którą mocno zawiązujemy.

Teraz jest on gotowy do wędzenia. Ale cały ten proces potrwa jeszcze kilka godzin.

Przygotowujemy się do wędzenia.

Wiemy już jak przygotować swojski ser do uwędzenia w kąpieli solankowej. Jednak zanim dowiemy się jak wędzić ser koryciński w domu potrzebna nam będzie przede wszystkim odpowiednia, domowa wędzarnia. W tym charakterze możemy użyć tego, co tylko podpowie nam fantazja. Najistotniejsze jest, aby dym nie wydostawał się w zbyt dużych ilościach na zewnątrz. Możemy posłużyć się na przykład popularną wędzarnią ogrodową.

Występuje ona w różnych wariantach. Od mobilnej drewnianej, poprzez wędzarnie metalowe, po kamienne i zbudowane z cegieł. A to pewnie jeszcze nie wszystkie potencjalne opcje. Ale do wędzenia wykorzystać możemy również typowy, ogrodowy grill jaki towarzyszy nam przy spotkaniach z rodziną.

Bywa, że wędzenie swojskiego sera w domowych warunkach odbywa się nawet w zwykłym garnku, chociaż to rozwiązanie wydaje się nieco ryzykowne. Pamiętać musimy jeszcze o odpowiednim drewnie. Używajmy koniecznie tego z drzew liściastych. Żywica z drewna pochodzącego z drzew iglastych może zniweczyć oczekiwany efekt.

Jak wędzić ser koryciński – to porządnie.

Kiedy mamy już naszą solidną, szczelną, domową wędzarnię a swojski ser koryciński znajduje się w siatce możemy zabrać się do wędzenia. Temperatura w wędzarni nie powinna przekraczać 60 stopni Celsjusza, aby ser za bardzo nie stwardniał na skutek wyparowania zbyt dużej ilości wody. Domowe sery podpuszczkowe umieszczone w siatkach wieszamy i wędzimy w wędzarni przez około cztery godziny. Według własnego upodobania możemy ten czas nieco wydłużyć, ale jest to już kwestia indywidualna.